Menu Makanan Harian Untuk Diet

Menu makanan harian untuk diet
Salam semua! ^_^ 

Sebagai seorang ibu, saya tahu ramai di luar sana macam saya juga pasti akan rasa sangat stress untuk sediakan makanan yang bagus untuk anak-anak dan juga suami. Pada hari ini, satu tips yang sangat simple untuk hilangkan stress ni adalah kite rancang menu family kita untuk satu minggu! ^_^ Hari ini saya akan ceritakan macam mana nak bentukkan menu makanan harian untuk diet yang lebih sihat untuk keluarga kita.

gambar homemade menu makanan untuk diet

First thing yang saya buat adalah saya tetapkan jenis lauk yang saya akan masak pada minggu tu. So contohnya pada minggu lepas saya tetapkan saya nak masak 3 kali ayam dan 2 kali ikan. Saya tak masak daging dulu buat masa ni sebab daging ada kalori yang tinggi dan kami sekarang ni nak cut-down sikit kalori dan kolestrol yang ada dalam menu makanan harian untuk diet kami. 

And then saya tetapkan…sebenarnya saya VETO-kan hari Sabtu kite beli je hehe (ni namanya “Cheat Day”!). Lepas tu hari Ahad…Ahad selalunya saya ada event-event untuk bisnes saya atau kenduri kahwin, so saya decide saya akan beli je die tempat event tu atau makan makanan kenduri. Kalau ada masa saya akan pek kan makan tengahari. Tapi kalau tiada masa tiada masalah, beli sahaja. Saya fleksible kan sikit menu makanan harian untuk diet family saya ni supaya saya tak stress.

So, saya harap menu yang saya sediakan di bawah ni dapat membantu. Saya dah pergi shopping dan barang2 resipi di bawah ni senang sangat di beli (saya beli di supermarket Jusco Bukit Tinggi Klang). Breakfast kami sangat simple, kami gunakan Herbalife shake untuk breakfast kami sebab senang dan banyak perisa boleh buat - itu yang paling saya suka. Dan saya sediakan juga snek dua kali sehari disamping menu tengahari. Makan malam kami selalunya di Fit Club kami di Seksyen 7 Shah Alam. So, kalau ada pembaca blog ni yang duduk di area Shah Alam dan tak tau nak dinner ape, jemputlah ke Center kami! Kami akan sediakan shake yang sedap dan jugak berkhasiat. Selamat mencuba menu makanan harian untuk diet anda!


Resipi Shake


     
Apple Pie Shake
  • 1 cawan susu low-fat / susu soya
  • 3 sudu besar Formula 1 Vanilla Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 biji apple
  • 3 kiub ice

Oreo Shake
  • 1 cawan susu soya
  • 3 sudu besar Formula 1 Vanilla Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1 sudu teh serbuk dadih perisa Vanilla
  • 1 biskut Crackers
  • 3 kiub ice

Snickers Shake
  • 1 cawan susu soya
  • 3 sudu besar Formula 1 Vanilla Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1 sudu besar peanut butter
  • 3 kiub ice

NW Shake
  • 1 cawan air minuman
  • 3 sudu besar Formula 1 Strawberry Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1 sudu Herbalife NW Formula
  • 3 kiub ice

Chocolate Strawberry Shake
  • 1 cawan susu low-fat / susu soya
  • 3 sudu besar Formula 1 Chocolate Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1 cawan Strawberry yang telah dibeku
  • 1/8 sudu teh extract oren
  • 3 kiub ice

Orange Manggo Shake
  • 1 cawan susu low-fat / susu soya
  • 3 sudu besar Formula 1 Tropical Fruit Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1/2 cawan mangga yang telah dibeku
  • 3 kiub ice

Blueberry shake
  • 1 cawan susu low-fat / susu soya
  • 3 sudu besar Formula 1 Strawberry Herbalife shake
  • 2 sudu besar Formula 3  Blended Soy and Whey Protein Powder
  • 1/4 cup blueberry
  • 3 kiub ice

Saya rasa sangat seronok kalau ade pembaca blog saya ni yang nak contribute untuk bagi idea atau bagi request untuk saya tulis blog post. Macam mana ye post saya hari ni tentang menu makanan harian untuk diet kita? Kalau ada comment, feedback atau ada apa-apa yang nak di tambah, boleh tulis ke dalam comment box di bawah. So ok, insyaAllah saya akan tulis lagi blog post untuk hari esok. Bye!


Check out my luverly husband's great blog on wellness and weight loss by clicking here. It has a massive amount of great tips and advice!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...